Metal-stud wanden

 

Metal-stud wanden hebben veel voordelen en kunnen worden in andere toepassingen worden verwerkt dan systeemwanden:

  • De wanden hebben een hoge geluidsisolatie. Zonder thermisch isolatiemateriaal in de spouw heeft de wand al een betere geluidsisolatie dan een standaard blokkenwand van dezelfde dikte
  • Metal-stud profielen zijn veel lichter dan vergelijkbare houten stijlen en gemakkelijk en snel op maat te maken
  • De wanden zijn brandveilig: zowel het gips als het isolerende glaswol en steenwol zijn immers onbrandbaar
  • Het voorzien van dampfolie voorkomt doorslag van vocht
  • Een snelle verwerking

Metalstud profielen zijn koudgevormde (gezette) stalen profielen. Deze profielen hebben een C- of U-vorm. Als isolatiemateriaal wordt minerale wol gebruikt. De brandwerendheid van de wand wordt bereikt door toepassing van enkele of dubbele beplating en wanneer geluidswering ook gevraagd is, heeft steenwol de voorkeur vanwege zijn geluidsabsorberende en brandwerende eigenschappen. Als afwerklaag kan stucwerk of behang worden toegepast. Tussen vloer en liggers wordt een zachte drukband aangebracht om geluidslekken te voorkomen.

De wanden zijn opgebouwd uit metalstud staanders en liggers, de liggers worden met pluggen vastgezet in de vloer en in het plafond. De staanders kunnen op hun plaats vastgeschroefd worden aan de liggers, óf vastgeknepen met een speciale metalstudtang, die er een gaatje in drukt en naar binnen drukt (door beide gedeelten), zodat het aan elkaar vast zit.

Ook kunnen er twee-gipsplaat lagen toegepast worden om de brandwerende eigenschappen van de wand te verbeteren (van 30 min. naar 60 min.). In dit geval heeft de wand naast de ruimtescheidende functie ook een brandcompartiment scheidende functie. Ook verbetert een dubbele gipsplaat de stabiliteit en de geluidswerende eigenschappen. De dubbele gipsplaten worden vaak, om overlap van de naden te voorkomen, kruislings aangebracht.

Topsystemen heeft al jaren ervaring in het leveren, plaatsen, monteren en afwerken van metal-stud wanden. Complexe werken zoals ronde wanden en hoge wanden is juist een specialisatie van Topsystemen.